Mimmi Åsten (31) var inntil nylig en av få entreprenør-damer i innovasjonsselskapet Proventia i Herøya Idustripark – Vi håper å se henne tilbake som gründer, sier gründerhjelpene Jørn Roar Bamle og Jørn Christensen.
Drømmer om flere gründer damer: Jørn Roar Bamle og Jørn Christensen, daglig leder og forretningsutviklere i Proventia ville helst tviholdt på teknologi-entreprenør Mimmi Åsten. Nå drømmer de om å finne flere gründer-damer.
Kvinner er nærmest fraværende blant norske teknologigründere, skriver DN Gründer. Det merker også Proventias forretningsutviklere som hjelper gründere i hele Telemark.
Mimmi Åsten forlater nå Proventia med fersk praksis og erfaring på lomma, for å gå løs på siste innspurt i bachelor –løpet i innovasjon og entreprenørskap ved HSN.
Før det konkurrerte hun i norgesmesterskapet for studentbedrifter med Helix SB.
For mye risikosport
Hvorfor er det så få kvinnelige gründere?
Mimmi Åsted tror at gründerliv er for mye risikosport.
− Damer vurderer og håndterer risiko annerledes enn menn, mener hun. Når vi damer kalkulerer risiko ser vi mye på hvordan en fiasko kan komme til å påvirke andre deler av livet som familie, hus og hjem.
Mimmi tenker på gründer-dama Astri Skreosen som startet ASAP-Norway i 2007.
− Hun har lykkes godt, men gud hjelpe meg for en lang vei å gå for et laken, smiler Mimmi.
Hjelp til mindre risiko passer damer bra
Mimmi inkluderer seg selv i risikoaversjon-gruppen.
− Men det er jo her innovasjonsselskapet Proventia og hele virkemiddelapparatet kommer inn, påpeker Åsten. – Her får gründere et liv med mindre risiko og større sjanse for å lykkes. Det passer damer bra, mener hun.
Praksisjobben i Proventia har gitt entreprenørskaps-dama smaken på å starte egen virksomhet, men da en lokal bedrift hjemme på småbruket på Jarseng, noe for familier og barn.
Rive noen barrierer
Mimmi Åsten peker også på at det trengs å løses opp i en fastgrodd industri-kultur.
− Kombinasjon damer, industri og teknologi har noen barrierer som bør fjernes, mener hun.
− Vi bærer på en utrolig stor ryggsekk med fordommer som gjør at damer føler at de ikke blir tatt seriøst, unntatt innenfor tradisjonelle dame-felt som helse og omsorg, da, sier Mimmi.
Dere som er jenter da gitt!
Hun selv har et par personlige erfaringer både fra student- og arbeidsliv.
− Jeg har opplevd å få kommentarer som «Også dere som er jenter da gitt!», da vi var tre jenter som utviklet redningsplattformen til helikopter. På industrimøteplass har jeg opplevd å bli fullstendig oversett. Jeg registrerte at både menn og kvinner henvender seg til menn i slike settinger. Jeg gjør det nok selv også, sier Mimmi.
Ta utdanning
Hva er dine tips for at flere damer skal satse på gründerlivet?
− Det største slaget står i at jenter tar utdanning, mener Mimmi. I innovasjon og entreprenørskap på HSN er det mange flere jenter nå enn da jeg begynte.
Koble arbeidsliv og skoleliv
− Så bør arbeidslivet engasjere seg mer i skolelivet. De bør kobles mer sammen. Jeg opplevde et stort hopp mellom arbeidsliv og skole.
– I tillegg bør virkemiddelapparatet inn som et eget felt i skolen. Jeg har gått 5 år på innovasjon og entreprenørskap uten å ha hørt om Vekst i Grenland, Kviteseid Næringshage og Proventia. Grunnen til at jeg fant praksisplass her var ganske tilfeldig.
Snu trenden
Det kan dessverre virke som om vi er avhengig av enkeltindivider som er genuint interessert i å øke andelen kvinnelige gründere, særlig innenfor teknologi, for å snu trenden, skriver journalist Camilla Hellum i Kampanje.com.
Jørn Roar Bamle og Jørn Christensen i Proventia vil bidra til å snu den trenden.
− Vi håper at Mimmi Åsten er blitt inspirert til å forfølge sine gründerambisjoner, og ikke minst fått mer kunnskap om at det er mulig å starte opp selskap uten å risikere hus og hjem. Vi lover å ta godt vare på alle entreprenør damer som vil realisere sin gründer-drøm, sier gründerhjelperne for Grenland og hele Telemark.