Vi er blitt katapultnode!

17.sep 2024
Aktuelt

Vi er blitt katapultnode!

Av Vibeke Abrahamsen

Siva styrker ordningen «Norsk katapult» med ny katapultnode i Grenland.

Siva (selskapet for industrivekst) har fullført utvelgelsen og utnevnelsen av åtte katapultnoder under ordningen «Norsk katapult». Små og store bedrifter får nå enda bedre og enklere tilgang til testfasiliteter og industrikompetanse over hele Norge

Forprosjektet til «Katapultnode Telemark» ble styrt fra Powered by Telemark, men det var Proventia som sto som hovedsøker om å bli en ny katapultnode. Søknad ble sendt før sommeren på vegne av et industrikonsortium. Bedriftene som er i vår lokale node er (i alfabetisk rekkefølge):

  • Bilfinger
  • Equinor
  • Eramet Norway
  • Herøya Industripark
  • Nemko Norlab
  • Norner
  • Sintef
  • Universitetet i Sørøst-Norge
  • Yara

Samarbeid med industrien

Næringsministeren
– Det er viktig at norske bedrifter har god tilgang til kompetanse og gode testfasiliteter for å sikre konkurransekraft og bærekraftig utvikling. Derfor er de nye katapultnodene gledelig nytt for bedrifter over hele Norge, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

Proventia
Petter Skaraas, inkubatorleder hos Proventia forteller; – Oppdraget vi nå har fått går ut på å hjelpe selskaper som har teknologiske innovasjoner med å gjennomføre tester, verifisere eller avkrefte hypoteser, samt å teste ut prototyper i virkelige industriomgivelser. Bedriftene i vår node stiller sine testfasiliteter, kompetanse og industrianlegg til disposisjon.  Det blir et fantastisk tilskudd til Proventia sine allerede etablerte tjenester.

Sintef
– For små og mellomstore bedrifter (SMB) kan det ofte være en kostbar prosess å ta nødvendige skritt for å fremme teknologiutvikling og teknologikvalifisering. For SINTEF på Herøya er deltakelsen i katapultnoden viktig for å bidra til at virkemiddelapparatet kan redusere de økonomiske barrierene, slik at SMB-bedrifter enklere kan dra nytte av ekspertise og testinfrastruktur, forteller Karsten Rabe, Forskningsleder SINTEF Industriell Prosessdesign på Herøya

Grenland er én av totalt åtte lokasjoner som er blitt tildelt Katapultnode ordningen.

– Nodene representerer en god tematisk spredning, og bidrar til å styrke innsatsen innenfor hvert av katapultområdene produksjonsteknologi, materialutvikling, digitalisering i praksis, grønne energiløsninger og havnæringer, sier fagleder for team katapult i Siva, Kjersti Veum.

Norner
– Norner har flere års erfaring med å være medeier i katapultsenteret Future Materials, og for oss vil noden CIC være en betydelig satsing innen prosessteknologi og grønne energiløsninger og ikke minst bredde katapultsatsingen geografisk, sier CEO i Norner, Kjetil Larsen.

Nemko Norlab
– Vi bygde i 2008 opp det som nå er Nemko Norlab Herøya, med siktemål å levere labtjenester til industrien i Grenlandsområdet. 16 år senere står vi sammen med resten av industrien midt i en dobbel omstilling, både en grønn omstilling og en digital omstilling. Aksess til kjemiske analysetjenester i kombinasjon med state-of-the-art testinfrastruktur er utløsende for innovasjon og teknologiutvikling påkrevet for slik omstilling. Vi ser frem til, gjennom vår deltakelse i nyetablerte Katapultnode i Grenland, sammen med SIVA, og sammen med regionale industrielle og akademiske miljøer, å bidra til at Herøya, Grenland, og Telemark befester sin posisjon som en av Norges tyngste, men også mest bærekraftige industriregioner, sier Dr. Eigil Dåbakk, CEO Nemko Norlab AS.

 

Sterkere og bredere katapultordning

De nye katapultnodene er valgt ut basert på deres evne til å levere de beste og sterkeste industrielle løsningene. Siva mottok 23 godt kvalifiserte søknader, og konkurransen har vært tøff. Siva er svært fornøyd med de aktørene som nå er valgt ut. Spesielt området havnæring får et betydelig løft.

– Ledende industrielle miljøer i hele landet bidrar nå med å bygge opp de beste industrielle landslagene som små og mellomstore bedrifter kan dra nytte av, og vi har planer om å akselerere industrisatsingen ytterligere, sier Kjersti Veum i Siva.

Norsk katapult

I Norge er det i dag fem katapult senter. Siva forvalter ordningen Norsk katapult på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet (NFD). I tett  samarbeid med Norges fremste industrimiljø legger ordningen til rette for etablering og utvikling av katapulter (industrinære testarenaer).

  • Manufacturing Technology (Raufoss)
  • Future Materials (Grimstad)
  • Ocean Innovation (Bergen)
  • Sustainable Energy (Stord)
  • Digicat (Ålesund)

De åtte nye katapultnodene vil være koblet opp mot senterne. Vår katapultnode vil ha fokus på prosessindustri og satsning på hydrogen, og vil derfor være koblet mot Future Materials (utvikling og test av nye materialer) og Sustainable Energy (Fornybar energi).

Oversikt over nye katapultnoder i Norge

Disse søkerne har blitt tildelt rollen som katapultnode:

Fakta

Bakgrunn

I statsbudsjettet for 2022 ble det bevilget 40 millioner kroner til «testfasiliteter i distriktene». Som et resultat av dette ble det i starten av 2023 igangsatt et pilotprosjekt med åtte katapultnoder, med gode resultater. En utlysning for å etablere permanente katapultnoder ble offentliggjort i 2024, og åtte søkere er nå plukket ut. Disse blir en del av en nasjonal testinfrastruktur, og tilknyttet de fem eksisterende katapultsentrene.

Siva

Siva (Selskapet for industrivekst) er et statsforetak som sikrer bærekraftig industriell verdiskaping og produksjon i hele Norge. Det gjøres med en unik kombinasjon av ulike virkemidler fra eierskap i innovasjonsselskaper, næringshage- og inkubasjonsprogram, investeringer i eiendom og industriparker, samt ordningen Norsk katapult.